Okategoriserade

Vad Betyder Vegan?

Betydelsen av begreppet vegan

Att leva som vegan har blivit allt vanligare och det är troligen därför som du har letat upp denna artikel. Det uppskattas att det finns mellan 3-4 procent veganer i Sverige. Siffrorna varierar för olika år som undersökningar har gjorts. Det man med säkerhet kan säga är att Vegansk mat uppmärksammas mer i samhället än någonsin tidigare.

För att redogöra vad vegan betyder kan det vara bra att redogöra vad skillnaden mellan vegetarian och vegan är. Det dem båda har gemensamt är att båda inte äter animaliskt kött men vegetarianer tillåter mer från djurriket än vad veganer gör. En vegetarian är i folkmun en person som inte äter animaliskt kött men en person som äter annat från djuren så som mjölk eller ägg som exempel. Det finns dock flera klassificeringar av vegetarianer. Det finns lakto-ovo vegetarianer, lakto-vegetarian och ovo-vegetarian. Lakto-ovo vegetarian är det som i folkmun kallas för ”vegetarian”, det vill säga en person som äter ägg och allt från mejeriprodukter. Detta inkluderar ägg, ost och mjölk. En ovo-vegetarian äter ägg men inte mjölk exempelvis. Så att kalla en lakto-ovo vegetarian för vegetarian är felaktigt. Detta är dock ett allmänt missförstånd eftersom att vegetarian är egentligen synonymt med vegan.

Så vad betyder egentligen vegan?

Begreppet vegan myntades av.. år 1944 och detta gjordes för det allmänna missförståndet som förekom mellan det som hade utvecklats i folkmun som är vegetarian och därför utvecklade .. begreppet vegan. En vegan är en person som inte äter någonting från djurriket. Detta innebär att man inte kan äta ägg, mjölk eller ost. Att bli vegan kräver till en början ofta lite engagemang eftersom att många restauranger inte har veganska alternativ på menyn. Detta har dock förändrats otroligt mycket på bara 10 år och idag finns fler restauranger än vad det någonsin gjort tidigare.

OmVegetariskmat

Vegetariskmat.com är en hemsida som listar massa härliga och inspirerande vegetariska och veganska rätter. Löpande läggs olika recept och vardagstips upp på sidan.